Zielona herbata a cholesterol – działanie, skutki uboczne

Mówi się o niej, że jest najzdrowszym napojem na świecie. I eliksirem na długowieczność. Podobno Japończycy wypijają jej aż osiem filiżanek w ciągu dnia – według nich działa pozytywnie nie tylko na ciało, ale i na duszę. Jej zdrowotne właściwości są znane ludzkości już od starożytności.

Zielona herbata

Zieloną herbatę przygotowuje się z liści Kamelii chińskiej. Od razu po zbiorach rozpoczyna się proces suszenia zebranych plonów, by zapobiec procesowi oksydacji. Krótkie utlenianie i szybka obróbka sprawiają, że jest delikatna i łagodna w smaku. Dzięki minimalnym procesom chemicznych zachodzących w zebranych listkach jest najzdrowszą herbatą na świecie. Zawartość cennych związków i składników daje jej przewagę nad innymi herbatami, czyniąc z niej lek na wiele dolegliwości. Zółto-zielony napój zawiera około 4000 tysiące bioaktywnych związków, z których najważniejsze są antyoksydacyjne polifenole. Zielona herbata jest więc świetnym przeciwutleniaczem – silniejszym nawet od witaminy C i E.

Zielona herbata – właściwości 

Swoje lecznicze właściwości zielona herbata zawdzięcza zawartym w niej polifenolom. Polifenole to organiczne związki chemiczne wykazujące się działaniem antyoksydacyjnym, neutralizującym szkodliwe działanie wolnych rodników. Co ważne – kolejne zaparzenie tych samych listków aktywuje nowe składniki herbaty. Pierwsze zaparzenie to zazwyczaj usunięcie zanieczyszczeń z suszu. Każde kolejne to okazja, by dostarczyć organizmowi kofeinę, aminokwasy, witaminę B, C, E, K, glin, potas… Zawartość składników czynnych może się jednak różnić w zależności od miejsca uprawy, pory zbioru liści i stopnia obróbki. By wydobyć z naparu to, co najlepsze, należy zaparzać ją jednokrotnie przegotowaną wodą, wystudzoną do 80 stopni Celsjusza. Listki zachowują swoje właściwości jeszcze przez 12 godzin od przygotowania pierwszego naparu.

Prozdrowotne właściwości zielonej herbaty zostały potwierdzone licznymi badaniami. Naukowcy, którzy obrali sobie za cel przeanalizowanie składu herbaty i jego wpływu na ludzki organizm, wyodrębnili kilka obszarów, które picie zielonej herbaty utrzymuje w dobrej kondycji. Pierwsza grupa to właściwości przeciwnowotworowe. Dzięki zawartości przeciwutleniaczy napar chroni DNA przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Najlepiej sprawdza się w ochronie skóry przed czerniakiem i promieniami UV. Kolejny obszar to układ nerwowy. Dzięki zawartości teiny, podobnie jak kawa, działa stymulująco na mózg. Kilka filiżanek herbaty dziennie usprawni procesy myślowe i pozwoli zwiększyć koncentrację. Zielona herbata zwiększa wydzielanie dopaminy i działa podobnie, jak antydepresanty. Dzięki temu utrzymuje na odpowiednim poziomie nastrój, pozwala się zrelaksować i odprężyć.  Trzecia kategoria to przemiana materii – herbata pomaga w utracie zbędnych kilogramów i utrzymaniu wagi na właściwym poziomie. Oczywiście nie wystarczy samo picie naparu – ważna jest zdrowia dieta i aktywność fizyczna. Jednak dzięki zawartości kofeiny i  galusanu epigalokatechiny herbata redukuje wchłanianie tłuszczu i przyśpiesza jego spalanie. Kubek zielonej herbaty najlepiej wypić przed treningiem lub bezpośrednio po nim. Czwarty obszar to perystaltyka jelit. Zielona herbata wpływa korzystnie na równowagę flory bakteryjnej, zmniejszając liczbę tych złych z rodziny Enterobacteriaceae, powodujących próchnicę, biegunkę, zaparcia czy odmiedniczkowe zapalenie nerek.

Zielona herbata a cholesterol

Wymieniając właściwości zielonej herbaty nie można pominąć jej pozytywnego wpływu na układ krążenia. Poprawiając lipidowy profil krwi napar z zielonej herbaty zmniejsza ryzyko występowania chorób układu sercowo-naczyniowego.  Regularne picie herbaty z Kamei zwiększa przeciwutleniające właściwości krwi, redukując poziom złego cholesterolu LDL. W wielkim skrócie zły cholesterol powstaje w wyniku przemian lipoprotein w wątrobie oraz chylomikronów wytrącających się podczas wchłaniania tłuszczów pokarmowych. Wysoki poziom cholesterolu LDL to jeden z ważniejszych czynników powodujących wystąpienie choroby niedokrwiennej serca, zawału czy udaru. Zielona herbata działa więc jak pogromca złego cholesterolu, nie pozwalając, by odkładał się w naczyniach krwionośnych. Zapobiega dzięki temu tworzeniu się płytki miażdżycowej, zmniejsza ryzyko powstania stanów zapalnych żył i wystąpienia zakrzepicy. Dodatkowo obniża poziom ciśnienia tętniczego u osób borykających się z nadciśnieniem. Regularne picie zielonej herbaty zapobiega agregacji (zlepianiu) płytek krwi, obniżając tym samym spadek cholesterolu LDL i trójglicerydów.  Zieloną herbatę można więc pić bez obaw, na zdrowie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.