Espresso to popularny sposób parzenia kawy. Przygotowywany w ten sposób napój ma wielu zwolenników. Jednak aby espresso było aromatyczne i smaczne należy wybrać ziarna o odpowiednim stopniu wypalenia. Na które ziarna warto postawić?
O stopniu wypalenia słów kilka
Można wyróżnić trzy stopnie palenia ziaren kawowca – jasny, średni i ciemny. Do espresso najczęściej polecane są ziarna średnio oraz ciemno palone – ze względu na ich aromat oraz brak kwasowości, która jest niepożądana w espresso.
Średnio palona kawa
Łączy w sobie nuty smakowe z ziaren jasno palonych i ciemno palonych. Ten sposób palenia wydobywa z ziaren to, co najlepsze. Espresso z takich ziaren jest niezwykle aromatyczne. Można w nim wyczuć delikatną kwasowość, nuty owocowe, czekoladowe oraz połączenie słodyczy i goryczki. Smak jest intensywny, ale nie za gorzki. Napar jest zawiesisty, ale nie ciężki.
Ciemno palona kawa
Takie ziarna są przeznaczone dla osób, które lubią mocne i intensywne w smaku napary. Dzięki długiemu czasowi wypalenia ziaren, espresso pozbawione jest prawie całkowicie kwasowości. Dodatkowo taki napar jest dość gorzki. Można w nim wyczuć nuty czekoladowo – orzechowe. Kawa z ciemno palonych ziaren jest dość ciężka, ale co ciekawe – zawiera mniej kofeiny niż napój z ziaren jasno lub średnio palonych. Ciemne palenie może też powodować utratę prozdrowotnych składników.
Jakie ziarna wybrać?
Przed zakupem ziaren warto określić oczekiwania względem espresso. Preferencje smakowe są różne, dlatego też producenci kawy oferują różne stopnie wypalenia, tak aby sprostać wymaganiom każdego klienta. Jeśli espresso ma być pobudzające, aromatyczne, ale nie nazbyt gorzkie, z gęstą pianką – warto postawić na średnio palone ziarna. Owocowe nuty zapewnią dodatkowe wrażenia smakowe na podniebieniu. Większa zawartość kofeiny da mocniejszy efekt pobudzający. Wielbiciele mocnych, ciężkich kaw, o intensywnym, gorzkim smaku powinni wybrać ziarna ciemno palone. Taka kawa sprawdzi się dla osób, które cenią sobie gorycz i mniejszą ilość kofeiny. Każda osoba ma inny gust, jednak aby wypić smaczny, aromatyczny napój o ulubionym smaku, warto zakupić ziarna od dystrybutorów, którzy znają się na kawie, posiadają wiedzę i produkty od sprawdzonych doradców. Palarnia kawy Mott Coffee zajmuje się wypalaniem ziaren na miejscu. Dzięki temu kawa jest świeża, nie wietrzeje i zachowuje wszystkie walory smakowe odpowiednie dla danego stopnia wypalenia. Ziarna kawowca pochodzą z Kostaryki i Gwatemali. Im dłużej kawa po zmieleniu leży, tym bardziej traci swój smak. Świeżo palone, odpowiednio zapakowane i przechowywane ziarna to gwarancja wyrazistości smaku i aromatu espresso. Napar przyrządzony z ziaren zakupionych w palarni, w odróżnieniu od kaw komercyjnych będzie smaczniejszy, bardziej aromatyczny, o głębokim smaku. Taka kawa to nie tylko wyjątkowe doznania smakowe, ale też intensywniejszy zapach i kolor napoju. Espresso z ziaren wysokiej jakości będzie smakowało jak z najlepszej włoskiej kawiarni. Taka kawa pobudzi do działania i umili poranek.