Jeżeli jesteś fanem kawy, z pewnością wiesz, że aromatyczny napar przygotowany w domowych warunkach smakuje najlepiej. Przyrządzenie wyśmienitego napoju wcale nie jest takie proste, jak mogłoby się wydawać. Prezentujemy Ci kilka elementów wyposażenia, które powinny znaleźć się w domu każdego baristy. Nie są drogie, więc świetnie sprawdzą się jako niewielki prezent!
Co powinno znaleźć się w niezbędniku baristy?
Do przyrządzenia kawy z prawdziwego zdarzenia potrzeba czegoś więcej niż tylko zalania wrzącą wodą gotowego proszku kupionego w markecie. To sztuka, która wymaga lat ćwiczeń oraz wykorzystania odpowiednich narzędzi. Czego nie może zabraknąć w kąciku miłośnika czarnego napoju?
Ubijak do kawy
Ubijak do kawy (zwany inaczej tamperem) służy do wyrównania poziomu zmielonych ziaren i lekkiego ich sprasowania. Dzięki temu późniejszy proces ekstrakcji pozwala na wydobycie całego aromatu z ziaren i przygotowanie idealnego espresso.
Dobrze dobrany tamper powinien dokładnie mieścić się w portafiltrze. W ten sposób możesz wywrzeć równomierny nacisk na wszystkich zmielonych ziarnach.
Wiele ubijaków do kawy produkowanych jest ze starannie dobranych materiałów – prawdziwego drewna i stali nierdzewnej.
Papierowe filtry do kawy
Jeśli przygotowujesz kawę w ekspresie przelewowym, pamiętaj, że przefiltrowana ma lepsze walory smakowe, więcej prozdrowotnych elementów i jest bardziej przejrzysta. Proces filtracji oszczędza także szkliwo zębowe, ponieważ na powierzchni zębów osadza się mniej osadu.
W praktyce spotkasz się z różnymi rodzajami filtrów – metalowymi, materiałowymi i właśnie papierowymi. Te ostatnie są najbardziej popularne, ponieważ nie musisz ich czyścić i prać. Po wykorzystaniu trafiają po prostu do kosza. Papierowe filtry do kawy są też bardzo tanie i działają skutecznie.
Próżniowy pojemnik na kawę
Próżniowy pojemnik na kawę ma zapobiegać wietrzeniu, zawilgoceniu i utracie świeżości przez ziarna. Dzięki temu, nawet po kilku tygodniach od zakupu, napar smakuje tak samo rewelacyjnie jak na samym początku.
Dobrej jakości pojemniki na kawę działają dwutorowo. Z jednej strony wypuszczają na zewnątrz naturalne gazy gromadzące się w środku. Z drugiej zapobiegają dostawaniu się powietrza do środka.
Dlaczego jest to tak ważne? Tlen, który wchodzi w reakcję z ziarnami kawy, powoduje utratę stabilności przez związki lotne. W efekcie napar traci aromat i robi się „nijaki” w smaku. Co więcej, z tlenem reagują także lipidy zawarte w kawie. Ich rozpad sprawia, że napój staje się mniej wartościowy i pojawia się w nim charakterystyczna nuta „zepsucia”.
Odkamieniacz do ekspresu
Preparaty odkamieniające dostępne są w formie płynu lub tabletek. Ich regularne stosowanie pozwala usunąć nalot i twardy osad, które odkładają się we wnętrzu maszyny.
Sprawdzony odkamieniacz do ekspresu najlepiej kupić w sklepie, który specjalizuje się w sprzedaży kawy i akcesoriów do jej zaparzania. Zazwyczaj znajdziesz tam szeroki wybór produktów pochodzących od renomowanych firm.
Profesjonalni bariści twierdzą, że usuwanie osadu znacząco poprawia smak kawy, ponieważ cząsteczki kamienia nie dostają się do naparu. Czyszczenie wydłuża także żywotność sprzętu i obniża zużycie energii, a w efekcie Twoje rachunki za prąd.
Tabletki do czyszczenia ekspresu
Podczas każdego parzenia kawy do wnętrza ekspresu dostaje się odrobina substancji czynnych, które są zawarte w ziarnach kawy. Są to zwłaszcza tłuszcze, będące nośnikami smaku i aromatu.
Im kawa jest ciemniejsza (proces jej palenia trwa dłużej), tym więcej naturalnych tłuszczy wydostaje się na zewnątrz, a ziarna są bardziej oleiste.
Jeżeli często pijesz kawy zaparzane z ziaren mocno palonych, tabletki do czyszczenia ekspresu pozwolą Ci utrzymać urządzenie w dobrym stanie.
Sam proces czyszczenia jest banalnie prosty – wystarczy umieścić kapsułkę w pojemniku na wodę lub specjalnej komorze i uruchomić cykl przepływu. W ten sposób zaoszczędzisz sobie kłopotów i wydatków związanych z serwisowaniem sprzętu.
Filtry do ekspresu
Niektóre z bardziej zaawansowanych modeli ekspresów do kawy dają możliwość zastosowania specjalnego filtra, który powstrzymuje zabrudzenia znajdujące się w wodzie. W przeciwieństwie do filtra do kawy nie ma on na celu zatrzymania fusów, ale kamienia, drobinek rdzy i piasku.
Filtr do ekspresu pozwala wydłużyć funkcjonalność sprzętu i poprawia smak naparu, którego bazą jest przecież woda!
Przeciętny filtr do ekspresu wystarcza na około 2 miesiące korzystania, ale wiele zależy od częstotliwości używania maszyny oraz jakości wody – im jest ona niższa, tym częściej powinieneś wymieniać wkład na nowy.
Wybierz spośród naszych pomysłów to, czego potrzebujesz. Spraw przyjemność najbliższej osobie albo sam odkryj na nowo magię parzenia doskonałej kawy.