Podstawowa zasada przechowywania kawy to odpowiedni pojemnik, dzięki któremu na dłużej pozostanie świeża i zachowa swoje aromatyczne właściwości. Opakowanie jednak opakowaniu nie równe i nie zawsze puszka, którą odziedziczyliśmy po babci, sprawdzi się do przechowywania kawy w domu. Co zatem zrobić, by nasze ulubione ziarna nie straciły zbyt szybko swojego smaku i zapachu?
Czego kawie nie robić?
Na pewno nie trzymać jej w lodówce. To nie prawda, że przechowywana w lodówce dłużej zachowuje swoje aromatyczne właściwości. Wręcz przeciwnie. Bardzo szybko, nawet mimo szczelnego opakowania, potrafi wchłonąć zapachy jedzenia przechowywanego w lodówce. W szczególności intensywnych w zapachu wędlin i serów. Przyjmuje też wilgoć z lodówki, co bardzo szybko obniża jej jakość.
Nie warto trzymać kawy w przezroczystym pojemniku czy opakowaniu. Narażona na słońce i ciepło już po kilku dniach straci swój niepowtarzalny smak. Procesy chemiczne, które mogą zajść w kawie narażonej na światło mogą nawet podnieść jej skalę kwasowości. Najzwyczajniej w świecie kawa się sparzy.
Kawy nie powinno się też zamrażać. Przy rozmrażaniu żywności pojawia się dużo wody. O ile jeszcze mięsko albo chlebek poradzą sobie z jej nadmiarem, o tyle kawa po prostu ją wchłonie.
Przechowywaniu kawy na pewno nie służą nieszczelne i niedomknięte opakowania – pod wpływem powietrza kawa wietrzeje.
Jak przechowywać kawę mieloną
Kawa mielona stosunkowo szybko traci swój zapach i aromat. Ze zmielonych ziaren łatwo ulatniają się substancje stanowiące esencję kawy. By zatrzymać smak ulubionej kawy na dłużej, trzeba ją przede wszystkim przechowywać w szczelnym i nieprzezroczystym opakowaniu lub pojemniku. Jeśli chodzi o temperaturę, to optymalna będzie pokojowa. Najlepiej znaleźć w domu suche i ciemne miejsce do przechowywania kawy. Jeśli koniecznie chcemy ją trzymać w kuchni, to z dala od źródła słońca, ciepła i wilgoci. Półki naprzeciwko okien, nad płytą gazową, obok okapu czy grzejnika trzeba jednak z miejsca wyeliminować. Idealna będzie spiżarka lub szafka z zapasami żywności, o ile często ją czyścimy i sprawdzamy datę ważności produktów. Skutecznym rozwiązaniem może być też specjalny pojemnik z pompką lub „odsysaczem” powietrza, co wydłuży przydatność kawy do spożycia i jej smakowe walory. Można też kawę mieloną kupować w mniejszych ilościach, by nie stała w domu całymi tygodniami. Z ostatnią jej porcją na pewno nie będziecie zachwyceni smakiem, który bardziej niż kawę będzie przypominał wyrób „kawopodobny”.
Przechowywanie kawy ziarnistej
By dłużej cieszyć się smakowymi walorami kawy, najlepiej mielić jej ziarna tuż przed zaparzeniem. Każda filiżanka będzie aromatyczna tak samo, jak poprzednia, i tak samo rozpieści nasze podniebienie. I nie ma tu innej rady, niż kupienie ręcznego lub elektrycznego młynka, w którym przygotujemy tyle sypkiego proszku, ile akurat potrzebujemy do przygotowania kawy. Tak przygotowana kawa zachowuje co najmniej 50% swoich właściwości i nie traci na jakości. Młynek jednak to tylko jeden z kroków do przygotowania pysznej kawy. Tak samo jak w przypadku kawy mielonej, największą rolę odgrywa sposób przechowywania ziaren.
Kawa dobrze przygotowana przez producenta pakowana jest do opakowań z wentylem. Niewielki otwór z dziurkami jest o tyle ważny, że dzięki niemu ulatnia się na zewnątrz dwutlenek węgla wytwarzany przez ziarna kawy. Należy pamiętać, że kawa w opakowaniu „pracuje” jeszcze przez kilka dni – chemiczny proces podkręcający smakowe walory kawy nie kończy się na jej wypaleniu. Opakowania z wentylem w normalnych warunkach nie przepuszczają powietrza, więc kawa nie zwietrzeje. Jeśli natomiast w opakowaniu zgromadzi się za dużo gazu, wtedy bez szkody dla ziaren wentyl odprowadzi jego nadmiar. Opakowanie kawy ziarnistej powinno mieć również strunowe zamknięcie – jest najbardziej szczelne i trwałe. Gdy go nie ma, należy skręcić górę opakowania i zamknąć je klipsem luk klamerką do żywności. Mając dobre, oryginalne opakowanie do kawy ziarnistej nie warto przesypywać jej do słoików czy puszek, bo zdarzy się to wszystko, co przytrafia się kawie mielonej – zwietrzeje lub złapie wilgoć. Oczywiście miejsce przechowywania ziaren też ma znaczenie. Powinno być suche i zaciemnione, a temperatura – pokojowa.