Jak pić espresso? Z wodą czy bez?

Dobry barista wie, jak przygotować i podać dobrą kawę. Jego kunszt można poznać po zaangażowaniu i staranności, z jaką komponuje smakowe i aromatyczne nuty zamknięte w każdej filiżance. Pasjonat rozmiłowany w kawie zna wszystkie szczegóły jej parzenia – gdy dochodzi do tego serce, kawa przestaje być zwykłą kawą i zamienia się w sonatę smakowych doznań. Dlatego jeśli do espresso kelner poda ci szklankę wody, to wiedz, że znalazłeś najlepszego baristę w mieście.

Jak podawać espresso?

Espresso to bardzo mocna i esencjonalna kawa. Jej nazwa pochodzi z włoskiego espressivo oznaczającego „wyrazisty” i lepiej jej smaku opisać się nie da. Zaparzana ze świeżo mielonej kawy w niewielkiej ilości wody urzeka smakiem i orzechowo-brązową pianką na wierzchu. Serwuje się ją w podgrzanych małych filiżankach. Idealna objętość to 25 ml czarnego i gęstego naparu. Ilość kawy też nie jest bez znaczenia – by otrzymać prawdziwe espresso odmierza się około 7 gram kawowego proszku.  Wtedy espresso jest wyraziste nie tylko w nazwie, ale i w smaku. A smak kawy jest przecież tym, co lubimy w niej najbardziej.

Sekretem espresso jest nie tylko idealna proporcja kawy i wody, ale również wspomniane podgrzane filiżanki. Dlaczego? Ponieważ ciepłe naczynie znacząco podkręca smak kawy i uwalnia z napoju jeszcze więcej aromatu. Kawa bardzo szybko stygnie, przez co traci większość swoich smakowych walorów. Ciepłe kubki i filiżanki zatrzymują na dłużej odpowiednią temperaturę, pozwalając cieszyć się ulubionym smakiem aż do ostatniego łyka. Bo podana kawa powinna być ciepła przez minimum 15 minut. Jednak… podgrzana filiżanka to nie jedyny charakterystyczny element espresso. Drugim jest filiżanka wody.

Dlaczego do espresso podaje się wodę?

Espresso to kawa, które pozwala wydobyć z ziaren to, co najlepsze: kwasowość, goryczkę, zapach i smakowe nuty. Intensywna w smaku pozwala poczuć prawdziwy smak kawy. Bardzo gęsta i lepka stanowi czystą esencję czarnego napoju. Jednak by w pełni rozkoszować się jej smakiem, należy ją odpowiednio pić. W dobrej kawiarni do każdej filiżanki podawana jest szklanka niegazowanej wody w temperaturze pokojowej. Najlepsza jest taka, która w swoim składzie ma jak najmniej substancji i pierwiastków – o ile sama w sobie jest smaczna i zdrowa, o tyle podawana z espresso może znacząco wpływać na smak kawy.

Najpierw woda czy espresso?

Najpierw woda. Podaje się ją, by przed pierwszym łykiem kawy oczyścić jamę ustną i kubki smakowe z poprzednich smaków i pozostałości jedzenia. Do espresso usta muszą być czyste i pozbawione smakowych wrażeń dostarczonych podniebieniu w ciągu dnia. Woda zneutralizuje florę bakteryjną jamy ustnej, co pozwoli w pełni cieszyć się smakiem espresso. Wodę warto również popijać małymi łykami już podczas picia kawy. Każdy łyk wody przed zamoczeniem ust w filiżance kawy pozwoli wydobyć z niej najlepsze smakowe nuty – należy bowiem pamiętać, że espresso jest gęste i bardzo mocne w smaku. Odrobinę wody powinno się też zostawić na kilka minut po ostatnim łyku espresso. Po małej czarnej chce się pić, a woda pozwoli po prostu ugasić pragnienie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.